Dünyayı etkisi altına alan korona salgını son günlerde gündemimize oturdu. Koronayla beraber en çok konuşulan konu da bağışıklık…
Virüslerin sebep olduğu hastalıklarda bağışıklık sistemi büyük bir etken. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak, koronavirüs veya diğer farklı virüslere karşı kendinize kalkan oluşturmanıza ve hastalığı en hafif şekliyle atlatmanıza yardımcı olacaktır.
Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirme Adına Neler Yapabiliriz?
- Bağışıklık güçlendirici beslenme önce dengeli ve yeterli beslenme alışkanlığı edinmek ile başlar. Günlük beslenme ihtiyacı et grubu, süt ve ürünleri, sebze-meyve ve tahıllar gibi 4 besin grubunu içerek şekilde düzenlenmelidir.
- Tam buğday, yulaf, çavdar, bulgur gibi rafine edilmemiş karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir.
- Bağışıklık sisteminin salgıladığı antikorlar protein yapıdadır. Bundan dolayı, protein alımınızı yeterli düzeyde tutmalısınız. Et, tavuk, balık, hindi, yumurta, süt ürünleri ve bakliyatlar gibi protein içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir.
- Omega-3 ihtiyacının karşılanması adına haftada en az 2 gün balık tüketilmelidir.
- C ve E vitaminleri güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olma adına oldukça önemlidir. Yeşil biber, greyfurt, mandalina, portakal, kivi ve nar gibi besinler C vitamini; ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlu besinler ise E vitamininden zengindir.
- Bal, polen, propolis ve arı sütü gibi arı ürünleri bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Tek bir meyve veya sebzeye odaklanmadan rengarenk ve çeşitli beslenmeye özen gösterin, farklı sebze ve meyveleri tüketerek her birinin kendine özel faydalarından yararlanabilirsiniz.
- Güçlü bir bağırsak florası güçlü bağışıklık sistemi demektir. Kefir, turşu, ev yoğurdu, tarhana çorbası, sirke, boza, pancar gibi besinler bağırsak florasını düzenlemeye yardımcıdır.
- Ihlamur, ekinezya, adaçayı, kekik gibi bağışıklık güçlendirici bitki çayları tüketilmelidir.
- Zencefil, zerdeçal, tarçın, çörekotu, karanfil gibi bağışıklık sistemini güçlendiren baharatlara beslenmede mutlaka yer verilmelidir.
- Bol sıvı alımı vücuttan toksinlerin atılmasını sağlamaktadır. Her gün kilogram başına 30-35 mililitre olacak şekilde sıvı tüketilmelidir.