Asya mutfağında uzun yıllardır kullanılan, ülkemizde ise adını son 5 yıldır yeni yeni duymaya başladığımız sade yağ olarak bilinen ghee yağının mucizevi bir besin olduğu iddia ediliyor. Gelin bu yazımızda ghee yağı ile ilgili tüm soruları birlikte cevaplandıralım.
GHEE (SADE YAĞ) NEDİR?
Ghee tereyağının saflaştırılmış ve sadeleştirilmiş halidir. Sıcak havalarda tereyağının bozulmasını önlemek amacıyla ortaya çıkmıştır.
NASIL ELDE EDİLİR?
- 1-1.5 kilo tuzsuz tereyağı tencerede kısık ateşte 15-20 dakika sürecek şekilde köpüklendirilir.
- Bu işlem sırasında yağı yakmamaya özen gösterilir
- Tereyağının zerine çıkan köpükler tek tek temizlenir.
- En son aşamada tereyağı artık köpük üretmez. Altın sarısı renkte, berrak bir yağ elde edilir.
- İçerisinde partikül kalmaması adına elde edilen yağ tülbentten geçirilir.
SAKLAMA KOŞULLARI NELERDİR?
Ghee elde edilirken içerisinde bulunan süt ve su gibi yağ olmayan maddelerden arındırıldığı için soğutma gerektirmez. Bozulma oranı çok düşük olan sade yağ dış ortamda kolaylıkla saklanabilir. Soğuk ortamda muhafaza edildiğinde hindistan cevizi yağı gibi yumuşak katı kıvama bürünür. Buzdolabına koyulursa bozulmadan 1 yıl boyunca saklanabilir.
DİĞER YAĞLARA KIYASLA DAHA SAĞLIKLI MI?
Son dönemlerde ghee yağının tereyağından çok daha üstün olduğu hatta metabolizmayı hızlandırma, bağırsak sağlığını, kalp sağlığını koruma gibi bazı yararlarıyla diğer yemeklik yağların yerini alacak süper besin olduğu savunulmaktadır.
Oysa ghee, yüksek doymuş yağ içeriğine sahiptir. 1 su bardağı süt 4 gram doymuş yağ içerirken 1 yemek kaşığı ghee yağı 12 gram kadar yüksek oranda doymuş yağ içermektedir. Aynı zamanda, ghee üretimi sırasında kolesterolün okside olabileceğine dair bilimsel kanıtlar bulunmaktadır. Dolayısıyla iddia edilenin tam aksine kalp hastalıkları için risk teşkil etmektedir.
Ghee yağının daha konsantre içeriğe sahip olması nedeniyle inflamasyonu önleyici etkisi olabileceği düşünülmektedir. Ancak bunun doğruluğunu gösteren bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır.
Ghee yağının savunulan diğer yararlarını destekleyen insan çalışmaları veya bilimsel ortak görüş raporu bulunmaması nedeniyle tereyağından veya herhangi bir yağdan daha üstün ve mucizevi bir besin olduğu kanıtlanmış bir bilgi değildir.